Štát plánuje vyplácať kompenzácie za škody spôsobené povodňami v septembri

14.06.2006 Celý región

Poľnohospodári, ktorých pôda bola v dôsledku povodní zničená, majú šancu získať od štátu odškodné vo výške 30 % z celkovej straty alebo nákladov. Na dnešnej ...
Poľnohospodári, ktorých pôda bola v dôsledku povodní zničená, majú šancu získať od štátu odškodné vo výške 30 % z celkovej straty alebo nákladov. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

"Minimálna vyplácaná čiastka nám podľa predbežnej analýzy vychádza na 10 000 Sk. To znamená, že žiadateľovi, ktorému kompenzácia vyjde na menej ako 10 000 Sk, nebude táto náhrada poskytnutá, " informoval Simon. Podľa ministra pôdohospodárstva žiadateľ o kompenzáciu bude musieť byť evidovaný na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) a musí byť žiadateľom o jednotnú platbu na plochu. Ďalej bude musieť ohlásiť na PPA, že jeho pozemky boli poškodené záplavami alebo podmáčaním do 10 dní od udalosti alebo do konca júna. "Žiadateľ musí mať aj usporiadané finančné vzťahy so štátom, " dodal Simon. Ďalší faktor, ktorý sa bude sledovať, je poistenie žiadateľa. Bruselské kritérium totiž uvádza, že celková suma kompenzácie vrátane poistného nemôže prekročiť 100 % škôd alebo nákladov. Ministerstvo pôdohospodárstva však predpokladá, že poisťovne nezvyknú vyplácať náhradu škody do výšky 100 %. Ak by však taká situácia nastala, žiadateľ by už nemal nárok na kompenzáciu od štátu.
Vláda vyčlenila na kompenzáciu za škody spôsobené povodňami celkovo 200 miliónov Sk. V prípade, že by žiadosti o kompenzáciu prevyšovali možnosti štátu, každý žiadateľ by dostal úmerne rovnako. "To znamená, že keď je kompenzácia do výšky 30 %, ale financie budú stačiť iba na 25,5 %, tak každý dostane 25,5 %. Určite to nebude tak, že niekto dostane 30 % a niekto nič, " dodal Simon.
Rezort pôdohospodárstva plánuje materiál, ktorý sa týka metodiky vyplácania kompenzácií, predložiť počas budúceho týždňa na medzirezortné pripomienkové konanie. Do konca júla by sa mal vydať a zverejniť vestník o tomto výnose. "Po zverejnení musíme tento materiál predložiť na notifikáciu do Bruselu, " spresnil Simon. Kompenzácie sa môžu vyplácať až po schválení notifikácie. MP odhaduje, že by to bolo možné už v septembri. Záujemcovia o kompenzácie by tak mohli svoje žiadosti predkladať PPA už v auguste.
Pre lepšie odškodnenie chce rezort vytvoriť tri kategórie, do ktorých zatriedi všetky pozemky. Ide o pozemky, ktoré už boli osiate, pozemky, ktoré neboli osiate a ovocné sady a iné trvalé kultúry, ktoré boli záplavami poškodené. MP zatiaľ eviduje, že takýmto spôsobom bolo v apríli poškodených 54 661 ha pôdy, za jún je to približne 10 000 ha. Rezort však ešte nemá dokončenú celkovú sumarizáciu škôd.
(TASR)
 

Vyberte región